Tuesday, May 24, 2011

A B.I.G Alap Jövedelem Járulék project Namíbiában(nyersfordítás, első vázlat)

http://www.bignam.org/

2008 januárjában egy Alap Jövedelem Járulék(Basic Income Grant(BIG)) tesztprojekt kezdődött Otjivero-Omitara városában. Minden 60 év feletti helyi lakos kapott egy Alap Jövedelem Járulék, személyenként havi 100 N$ összeget, feltétel nélkül.

A BIG bevezetése után hat hónappal, jelentős fejlődéseket voltunk képesek lemérni:

„A BIG bevezetésétől kezdve a gyerekek alultápláltsága a településen jelentősen lecsökkent. Az adatok azt mutatják, hogy a gyerekek súlya a korukhoz képest jelentősen megnövekedett, csupán hat hónap alatt a 42%-os súlyhiány 17%-ra csökkent.”

„A szülők több mint a kétszerese fizette a tandìjakat. Az iskolaigazgató jelentette, hogy a BIG bevezetése előtt az iskolakerülési arányok az iskolájában 30-40% volt. 2008 júliusáig, ezek az arányok lecsökkentek 5%-ra.”

„A BIG bevezetésétől kezdve a helyiek sokkal többet használták a település egészségklinikáját. A lakosok most fizetik a 4N$ díjat minden látogatásért és a klinika bevétele ötszörösére nőtt.”

„A gazdasági és a szegénységgel kapcsolatos bűnesetek száma(illegális vadászat, lopás és betörés) 20%-al csökkent.

„Az Alap Jövedelem Járulék segítette abban segítette a fiatal nőket, hogy képesek legyenek a háztartást fizetni. Több fiatal nőről szóló esettanulmányból kiderül, hogy felszabadultak az üzletszerű szex kényszeréből.”

„Mióta a BIG bevezetésre került, az emberek többsége képes volt többet dolgozni több fizetésért, profitért vagy családi bevételért, vagy ön-alkalmazottságért. Ez a tény ellentétben áll a kritikusok azon gyanújával, hogy a BIG lustasághoz és függőséghez vezetne.”

„Több kisvállalkozás indult Otjiveroban, felhasználván a BIG pénzt, hogy azt a közösségben költsék el.”

„Az a kritika, hogy a hozzájárulások látszólag több alkoholizmushoz vezetnének, nem mutatott nyomot a közösségben. Ellenben, a BIG bevezetése megindította a közösséget abban, hogy felállítsanak egy felelős hivatalt, ami megpróbálja csökkenteni az alkoholizmust.”

„A nettó BIG 2.2%-tól 3.8%-ba kerül. Namibia elérhető adózható képessége eléri a nemzeti jövedelem 5%-át. Ez azt jelenti, hogy a BIG még a jelenlegi gazdasági szinteken is megengedhető, anélkül, hogy veszélyeztetné az éves szabályokat.”

„A BIG segítette a haladást mind a nyolc Évezredforduló (Millenium) Fejlesztési Cél irányába.”

„Ez egy megerősítő tett, az embereknek még több szabadságot és személyes felelősséget ad. Ez nem egy szívesség vagy egy jótékonyság, amely potenciálisan ledegradál. Ez az embereknek azt adja, amihez joguk van.”

Az EQUALMONEY.ORG egy olyan megoldást javasol, ami természetében nagyon hasonló a BIG-hez, s amit globális szinten lehetne alkalmazni, úgy ismervén, mint az Egyenlő Pénrendszer.

Az Alap Bevétel Hozzájárulás valódi, demonstrálható eredményekkel szolgál az Egyenlő Pénzrendszer alkalmazáshoz.

Ez egy bizonyíték arra, hogy egy egyenlő pénzrendszer működik.

Csakúgy, mint a BIG – egy, a jelenlegi gazdasági helyzetünkben is megengedhető alkalmazáson keresztül, az Egyenlő Pénzrendszer felmérhetetlen hatással lenne minden alapvető szociális ügyre/krízisre, valamint jobban elérhetővé tenné az egyéni és szociális fejlődéseket az éélet alapvető minőségében.

Jelentős és alapvető kihatása lenne a főbb szociális ügyekre, mint a Szegénység, Éhezés, Prostitúció, Oktatás, Egészség, Alkalmazás, Bűnözés, Alkoholizmus/Drogfüggés – ahogy ezt a BIG is mutatja.

A globális szinten bevezetett Egyenlő Pénzrendszerrel, mint az élő kifejezése, minden élet egyenlőségének értékelése, ez lenne a legnagyobb együttérző cselekedet, amit valaha ember látott a történelemben.

A BIG egy mikrokozmikus méretű példája annak a rendszernek, ami jön – egy megoldás a mi mostani helyzetünkre is: a kizsákmányolás, kihasználás és az emberi élet semmibevétele, ami a jelenlegi pénzrendszerünk által meg van engedve.

„Azáltal, hogy a BIG megengedhető,
A kihívás az lenne, hogy túllépjünk az előítéleten és demonstrálni a politikai bátorságot és vágyat, hogy megszűntessük Namíbia történelmének legrosszabb örökségeit: szegénység és egyenlőtlenség.”

Állj ki az Egyenlő Pénzért és az Egyenlő Lehetőségért

Állj ki az Életért

No comments: